Sivas’ın Zara ilçesindeki Hemgrup Madencilik kömür ocağında meydana gelen patlama sonucu 1 yabancı uyruklu işçi hayatını kaybederken, 2 işçi de yaralandı.
Maden kazası, yetkililerin ihmali ve sistematik usulsüzlüklerin ürünü olarak değerlendiriliyor. Olayın,
denetimsizlik,
kaçak çalışma ve
usulsüzlükler zemininde yaşanması, kamuoyunda büyük tepkiye yol açtı.
CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, yaşananları “kaza değil, cinayet” olarak nitelendirerek konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) taşıdı. Karasu’nun açıklamalarına göre, 2014 yılında Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nden ruhsat alan maden ocağı, 2023 Eylül ayında yeraltında daimi nezaretçi ataması yapılmaması ve Zorunlu Ferdi Kaza Sigortası Poliçesi bulunmaması nedeniyle faaliyetine durdurma kararı ile karşılaşmıştı. Ancak, jandarma tarafından yapılan tebligate rağmen ocak kaçak olarak çalışmaya devam etti. Ayrıca, şirketin sadece 2 işçi çalışıyormuş gibi bildirimde bulunarak, çoğunluğu yabancı uyruklu işçileri
kaçak ve ucuz işgücü olarak istihdam ettiği ve bu konudaki şikayetlerin sonuçsuz kaldığı iddia ediliyor.
Kopyala-Yapıştır ÇED Dosyası
Milletvekili Karasu, 2024 Haziran ayında ocağın kapasitesinin 600 bin tondan 2 milyon 540 bin tona çıkarıldığını hatırlatarak, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın “ÇED Gerekli Değildir” kararı verdiği kapasite artışı için hazırlanan ÇED dosyasının, Van Erciş’teki bilgilerinin kopyalanıp yapıştırıldığını belirtti. Bölge halkı ve sivil toplum kuruluşlarının (STK), projenin su kaynakları, tarım arazileri ve doğaya zarar vereceği yönündeki uyarılarının dikkate alınmadığı da vurgulandı.
“Durdurma kararına rağmen kaçak çalışma, kopyala-yapıştır ÇED dosyası ve kaçak göçmen işçiler… Bu facia göz göre göre geldi. ÇED süreci işletilmediği için içme suyu zarar gördü, tarım ve hayvancılık tehdit altında. Sorumlular derhal cezalandırılmalı” diyen Karasu, Çevre ve Çalışma Bakanlıklarına soru önergeleriyle,
denetimsizlik ve
çevresel tahribatın hesabını sordu. Yaşananlar, Türkiye’deki madencilik sektöründeki güvenlik ve denetim eksikliklerini bir kez daha gündeme getirdi.
KAYNAK: İGF HABER AJANSI