
Manisa Şehir Tiyatrosu İlçeleri Turneye Çıkıyor
Manisa Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu, kapsamlı bir ilçe turne programı...
Amerika Türk Kadınlar Birliği (ATKB) ve New York Atatürk Okulu işbirliğiyle, Türkiye Cumhuriyeti New York Başkonsolosluğu’nun destekleriyle New York Türk Evi’nde “Sanatın ve Sözün Buluştuğu Gün” başlıklı etkileyici bir etkinlik düzenlendi. Etkinlikte, çini sanatçısı Almula İdil Kılıç, iç mimar ve patchwork sanatçısı Olcay Soymen Seçilmiş ve yazar Çağla Ural eserlerini sergiledi ve sanatseverlerle buluştu. Etkinlik, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Türk kadını yere değil, omuzlar üzerine yükselmeye layıktır” sözünden ilham alarak, sanatı, sözü, kültürü ve geleneği bir araya getirmeyi hedefledi.
abdpost.com / ABD (İGFA) - ABDPost New York Temsilcisi Özlem Özgüt Yörekli, bu anlamlı buluşmayı okurlarımız için yakından takip etti. Etkinliğin öne çıkan isimlerinden Olcay Soymen Seçilmiş, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi mezunu bir iç mimar ve patchwork sanatçısı olarak, geleneksel Osmanlı motiflerini modern kumaş teknikleriyle harmanlayan özgün eserlerini sergiledi. Japon Sashiko tekniğinden ilham alan çalışmalarıyla dikkat çeken Seçilmiş, eserlerini ilk kez bu platformda paylaşmanın heyecanını yaşadığını dile getirdi. Seçilmiş, New York Başkonsolosu Büyükelçi Ahmet Yazal’a özel olarak hazırladığı bir patchwork yastık hediye etti.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “Yaşayan Miras Taşıyıcısı” unvanıyla onurlandırılan Almula İdil Kılıç, “Çinili Düşler”, “Türk Düğümü”, “Osmanlı Kalyonları” ve “İdilce” gibi farklı koleksiyonlarından seçkin çini eserlerini sergiledi. Sanatın aktarılmasında eğitimin ve paylaşımın önemine dikkat çeken Kılıç, eserlerinin New York’ta sergilenmesinden duyduğu gururu dile getirdi ve BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Yıldız’a özel bir çini eseri takdim etti.
BERNA GÜRDAL: “KÜLTÜRÜMÜZÜ DÜNYA SAHNESİNDE TANITMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
ATKB Başkanı Berna Gürdal, etkinlikte yaptığı konuşmada, Birleşmiş Milletler Küresel İletişim Bölümü üyesi olduklarını hatırlatarak Türk kültürünün uluslararası platformlarda tanıtılmasının önemini vurguladı. Üç güçlü kadın sanatçının kendi alanlarında kültürel mirasa değer kattığını belirterek, bu anlamlı buluşmanın önemini dile getirdi.
TÜRK KADINLARININ SANATTA VE KÜLTÜRDEKİ İZLERİ VURGULANDI
Almula İdil Kılıç, Amerika’da yaşayan Türk kadınlarının sesi olan ATKB’nin davetiyle bu organizasyonda yer almaktan duyduğu onuru dile getirdi. 2017 yılından beri “Yaşayan Miras Taşıyıcısı” unvanını taşıyan Kılıç, eserlerinin sergilendiği etkinlikte, Büyükelçi Ahmet Yazal, ATKB Başkanı Berna Gürdal ve Rahmi Koç’a teşekkürlerini iletti.
EL EMEĞİ PATCHWORK ESERLER İLK KEZ SERGİLENDİ
Olcay Soymen Seçilmiş, Osmanlı desenlerini ve Japon “Sashiko” tekniklerini kullandığı el emeği patchwork çalışmalarını ilk kez bu sergide sanatseverlerle buluşturmanın mutluluğunu yaşadığını ifade etti. ATKB Deneyim Kurulu üyesi ve Atatürk Okulu destekçisi olan Seçilmiş, BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Yıldız’a özel bir patchwork yastık hediye etti.
EDEBİYATLA BULUŞMA: KİTAP SÖYLEŞİSİ VE İMZA GÜNÜ
Yazar Çağla Ural, “Mira’nın Kırmızı Defteri” kitabı üzerine ATKB Genel Sekreteri Mine Yenigün’ün moderatörlüğünde bir söyleşi gerçekleştirdi. Ural, yazarlık serüveninden ve ilham kaynaklarından bahsetti, Reşat Nuri Güntekin’in Çalıkuşu romanının kendisini yazmaya teşvik ettiğini belirtti. Kitaplarını imzalayan Ural, okurlarıyla sohbet etme fırsatı buldu.
BÜYÜKELÇİLER DE SANATA DESTEK VERDİ
Etkinliğe Türkiye Cumhuriyeti’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Yıldız ve Türkiye Cumhuriyeti New York Başkonsolosu Büyükelçi Ahmet Yazal da katıldı. Sanatçılar tarafından özel hazırlanmış hediyeler takdim edildi. Program sonunda ATKB tarafından sanatçılara çiçek ve hediyeler verildi. Konuklar imza gününe katıldı ve hatıra fotoğrafları çektirdi. Türk Evi’ndeki sergi 14 Mayıs’a kadar devam edecek.