Usta isimlerden Dünya Tiyatro Günü'nde deneyim paylaşımları

Nilüfer Belediyesi'nden Dünya Tiyatro Günü'ne Özel Söyleşiler

Bursa Nilüfer Belediyesi, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü kapsamlı bir programla kutladı. Pancar Deposu'nda düzenlenen söyleşilere; Nilüfer Belediye Başkan Yardımcıları Okan Şahin ve Serpil Altun, Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir'in eşi Nuray Özdemir ve çok sayıda tiyatrosever katıldı. Etkinlik, Nilüfer Kent Tiyatrosu (NKT) Sanatçısı Sultan Ahmet Çakır'ın "Uluslararası Bildiri"yi okumasıyla başladı. Ardından, iki ayrı oturum halinde gerçekleştirilen söyleşiler, tiyatronun geçmişini, bugününü ve geleceğini ele aldı.

İlk oturumda, Doç. Dr. Süreyya Karacabey'in moderatörlüğünde "Bir Süreç Olarak Tiyatro: Oyun Yazma Durakları" başlıklı söyleşi gerçekleştirildi. Nilüfer Belediyesi'nin oyun yazma atölyesine katılan Meltem Uzunkaya, Fulden Aytaç, Salihcan Sezer ve Kadir Samet Karaman, atölye deneyimlerini ve oyun yazma sürecindeki kişisel gelişimlerini paylaştılar. Daha önce tek kişilik ve iki kişilik oyunlar yazdığını belirten Salihcan Sezer, atölye sayesinde ilk kez 12 kişilik bir oyun yazmanın heyecanını ve bu sürecin kendisine kattığı değerli deneyimi anlattı. Psikiyatri uzmanı olan Meltem Uzunkaya ise tiyatro metni yazmanın kendisine sunduğu farklı bir bakış açısını ve atölyenin gelişimini teşvik eden yönünü vurguladı.

Öğrencilik yıllarında okul çatısının altında skeçler yaparak tiyatroya olan tutkusunu keşfettiğini anlatan Fulden Aytaç, “Bir hayat ve dünya var ama çatı katında başka şeyler de mümkün. O deneyim en büyük motivasyon. Başka hayat, dünya mümkün. Oyun ve yazarlık düşünme atölyesi bu anlamda bana çok katkı sağladı” diyerek atölyenin kendisine olan etkisini özetledi. Kadir Samet Karaman ise, atölye sayesinde okuma tiyatrosu deneyimini yaşamanın mutluluğunu dile getirdi ve dışarıdan gelen bir gözün takibinin yarattığı olumlu duyguyu paylaştı.

Geçmiş ve Gelecek: Tiyatro Nereye?

İkinci oturumda Ayşe Gülerman Kum, "Ulusal Bildiri"yi okudu. Nilüfer Kent Tiyatrosu (NKT) Müdürü Kazım Güçlü'nün yönettiği "Geçmiş ve Gelecek: Tiyatro Nereye?" başlıklı söyleşi, deneyimli tiyatro sanatçıları Salih Kalyon, Orhan Aydın ve Cengiz Bozkurt'un katılımıyla gerçekleşti. Sanatçılar, tiyatronun geçmişinden günümüze uzanan yolculuğunda yaşadıkları deneyimleri, gözlemlerini ve geleceğe dair düşüncelerini paylaştılar.

Salih Kalyon: Tiyatroda Gözlem Çok Önemli

Salih Kalyon, Osmanlı döneminde tiyatrocuların şahitliklerinin kabul görmediğini, ancak Cumhuriyet'in ilanıyla haklar elde edildiğini vurguladı. İyi bir tiyatrocunun sahnede duruşundan, insan ve hayvan haklarına duyarlılığına kadar geniş bir perspektife sahip olmasının önemini dile getirdi. "Tiyatro, insanla var olan bir sanattır. Tiyatroda gözlem çok önemlidir ve disiplin işidir" diyerek tiyatronun disiplin ve gözlem gerektiren bir sanat dalı olduğunu belirtti. Türkiye'de 200'e yakın antik tiyatronun varlığını hatırlatarak, tiyatronun ülkemizdeki köklü geçmişine ve günümüzdeki popülaritesine dikkat çekti. Ekonomik sıkıntıların seyirci oranlarını etkilediğini kabul etse de, tiyatronun altın çağlarını yaşadığını ve geleceğe dair iyimser olduğunu ifade etti.

Follow Us