Dipsizgöl'ün Geleceği Tehlikede: Tuz Ocağı Projesi

## Sivas'ta ÇED Gerekli Değil Kararıyla Tartışma Fırtınası: Kutsal Alan Tehdit Altında! CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, Sivas'ın Zara ilçesine bağlı Dipsizgöl köyünde planlanan selestit tuzu ocağı projesinin ÇED gerekli değildir kararını Meclis gündemine taşıdı. Bu karar, bölge halkının tepkisine ve ciddi çevresel endişelere yol açıyor. Proje, tarım alanlarının yanı sıra Alevi vatandaşlar için kutsal kabul edilen Seyid Kasım Baba Ziyaret Alanı ve çevresindeki gölleri de tehdit ediyor. Yayla köyü niteliğindeki Dipsizgöl, tarım ve hayvancılığa dayalı bir yaşam tarzına sahip. Projenin hayata geçmesi durumunda, bölge halkının geçim kaynakları yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak. CHP Milletvekili Karasu, projenin sadece ekonomik değil, aynı zamanda ekolojik bir felakete de yol açabileceğini vurguluyor. "

Bu proje yöredekilerin tarım ve hayvancılık faaliyetlerini bitirmekle kalmayacak, endemik bitki ve yaban hayvanlarına, köyün tek su kaynağına da telafisi mümkün olmayan büyük zararlar verecektir

", diyerek uyarıda bulunan Karasu, projenin etkilerine dair çarpıcı detaylar paylaştı. Proje alanında bulunan Beyaz Göz, Mavi Göz, Kırık Ayna ve Sessiz Dil gölleri ile "Çin Seddi" olarak bilinen tarihi alan da tehdit altında. Yaklaşık 150 bin ağacın bulunduğu ormanlık alanın da yok olması riski bulunuyor. Karasu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a yazılı olarak şu soruları yöneltti:
  • Dipsizgöl köyündeki projeye "ÇED Gerekli Değildir" kararının gerekçesi nedir? Projeye olumlu görüş bildiren kamu kurumları var mıdır, varsa hangileridir?
  • Projenin hayata geçirilmesine yönelik olarak bölge halkının görüşü alınmış mıdır? Alınmışsa içeriği nedir, alınmamışsa gerekçesi nedir?
  • Alevi vatandaşlarımız tarafından kutsal sayılan Seyid Kasım Baba ziyaret alanı ve çevresindeki göller için proje uyarınca, ziyaretçilerinin ve ziyaret alanının zarar görmemesi için ne tür önlemler alınmıştır?
  • Projenin hayata geçirilmesinden sonra insan sağlığına, doğal hayata, endemik bitkilere, çevreye, tarım alanlarına ve su havzalarına, arıcılık faaliyetlerine yönelik olumsuz etkilerine nasıl engel olunması düşünülmektedir? Bu konuda Bakanlığınızın aldığı önlemler nelerdir?
  • Projeden beklenen ekonomik faydalar ile çevrede doğuracağı geri döndürülemez riskler nasıl bir denge kurulmaktadır? Olası doğal tahribatlarının önlenmesi için Bakanlığınızın bu projeyi iptal etmesi gündeminizde midir? Olacak mıdır?
Bölge halkı ve çevre örgütleri, projenin iptali için mücadelelerini sürdürüyor. ÇED gerekli değildir kararının yeniden değerlendirilmesi ve kamuoyunun bilgilendirilmesi talep ediliyor. Sivas'ın doğal ve kültürel mirasının korunması için kamuoyu baskısının artması bekleniyor.

Follow Us