
Bakırköy'de Ücretsiz Diş Sağlığı Hizmeti Başladı
Bakırköy'de Yepyeni Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Hizmete Açıldı! Bakırköy Belediyesi'nin...
Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), Ekim 2024'te başlattığı ve Gazi Üniversitesi iş birliğiyle yürüttüğü HPV aşılama programıyla 9-30 yaş arası sosyal destek alan 1800 kadın ve kız çocuğunu rahim ağzı kanserinden korumayı hedefliyor. Bu kapsamlı proje, Türkiye'de yerel yönetimler düzeyinde bir ilki temsil ediyor ve diğer büyükşehir belediyelerine de örnek teşkil ediyor.
Proje kapsamında, ilk doz ücretsiz HPV aşısı uygulanarak, 15 yaş altı çocuklara iki doz, 15 yaş üstü bireylere ise üç doz aşı yapılması planlanıyor. Aşılar, Sağlık Bakanlığı'nın e-Nabız sistemi üzerinden kayıt altına alınıyor ve uygulamada büyük bir titizlikle tıbbi kayıtlar ve yan etkiler takip ediliyor. Başvuruların en yoğun olduğu ilçeler ise sırasıyla Mamak, Keçiören ve Çankaya olarak belirlendi.
ABB Sağlık İşleri Daire Başkanı Mustafa Ünsal, projenin önemine dikkat çekerek, "Şu ana kadar 1800 kişiye birinci doz aşılarını tamamladık. Proje, Türkiye'de hem yerel yönetimlerde hem de kamu yönetiminde bir ilk olma özelliği taşıyor. Başlattığımız bu uygulama, İstanbul, İzmir, Muğla, Aydın, Mersin, Adana gibi birçok büyükşehir belediyesi ve ilçeden yetkililerin yerinde incelemelerde bulunmasına ve benzer çalışmalar başlatmasına öncülük etti" dedi.
Ünsal, HPV aşısının ulusal aşı programına dahil edilmesinin önemini vurgulayarak, "Tip-1 diyabet sensörü ve SMA testinde olduğu gibi HPV aşısının da ulusal aşı programına dahil edilip Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödeme kapsamına alınmasını ümit ediyoruz. İnşallah bunu da başaracağız" şeklinde konuştu.
Gazi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esin Şenol ise projeyi "Kadınları ve kız çocuklarını kanserden koruyacak bilimsel bir başarı" olarak değerlendirdi. Prof. Dr. Şenol, HPV aşısının yüzde 95'in üzerinde etkili olduğunu ve dünya genelinde 270 milyon dozun üzerinde uygulandığını belirterek, "Dünyada her iki dakikada bir kadının rahim ağzı kanserinden hayatını kaybettiği gerçeği düşünüldüğünde, bu aşının önemi daha da belirginleşiyor. Bu aşı, Türkiye'de her gün 7 kadının yeni teşhis aldığı ve 3 kadının hayatını kaybettiği bu kanseri yüzde 95 oranında önlüyor. Hiçbir tedirgin edici yan etkisi bulunmayan, etkili ve güvenli bir aşı uyguluyoruz" dedi.
Prof. Dr. Şenol, projeye katılanların çoğunun daha önce aşının ücretsiz olmaması nedeniyle aşı yaptıramadığını da belirterek, "15 yaş altı 250 kız çocuğuna, 15 yaş üstü 1500'den fazla kişiye aşıyı uyguladık. Bu, benim için büyük bir mutluluk kaynağı. Çünkü bu kadınlar ve kız çocuklar kanser olmayacak. Aşıladığımız grupta üniversite mezunları ve lise öğrenim görenler büyük çoğunluğu oluşturuyor. Eğitim ve karşılıklı güven ilişkisi, böyle bir aşının yerini bulması için çok önemli. Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin sosyal koruma bakımından en az güvenli su sağlamak kadar önemli bir işlev yaptığını düşünüyorum" diye ekledi.
Ankara Büyükşehir Belediyesi, projenin bir yıl sonundaki değerlendirmesinin ardından devam kararı alacak. Bu önemli proje, toplum sağlığına yapılmış büyük bir yatırım olarak değerlendiriliyor ve benzer çalışmaların diğer şehirlerde de uygulanmasına öncülük etmesi bekleniyor.