
Diş Eti Hastalıkları Alzheimer Riskini Artırabilir
İhmal edilen ağız hijyeni, beyin sağlığı için ciddi riskler taşıyor....
Sağlıklı yaşam trendinin yükselişiyle birlikte diyetisyenlik mesleğine olan ilgi de hızla artıyor. Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğr. Gör. Hatice Nurseda Hatunoğlu, bu artışın altında obezite ve kronik hastalıklardaki artışın yanı sıra sosyal medyanın beslenme konularını popülerleştirmesinin de yattığını vurguluyor.
İSTANBUL (İGFA) - Üsküdar Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden Öğr. Gör. Hatice Nurseda Hatunoğlu, diyetisyenlik mesleğindeki bu ivmeli yükselişi ve toplumdaki yanlış beslenme alışkanlıklarını değerlendirirken, sosyal medyadaki bilgi kirliliğine karşı önemli uyarılarda bulundu. Hatunoğlu, diyetisyenliğin sadece kilo kontrolüyle sınırlı olmadığını, çok daha geniş bir yelpazede hizmet verdiğini açıkladı. “Diyetisyenler, diyabet, hipertansiyon, kalp hastalıkları, kanser gibi çeşitli kronik hastalıkların beslenme tedavisinde aktif rol oynuyor; sporcuların, çocukların, gebelerin ve yaşlıların beslenme ihtiyaçlarını karşılıyor; ayrıca toplu beslenme sistemlerinde menü planlamaları yapıyorlar” şeklinde açıklamada bulundu. Ancak, “herkesin bir diyetisyeni var” algısının, yetersiz bilgiye sahip kişilerin beslenme danışmanlığı yapmasına zemin hazırlayarak halk sağlığını tehlikeye atabileceğine dikkat çekti.
“MUCİZE DİYET” YANILGISINA DİKKAT
Toplumda yaygın olan yanlış beslenme inançlarına değinen Hatunoğlu, tek tip beslenme, öğün atlama, detoks içecekleri veya karbonhidratların tamamen kesilmesi gibi yöntemlerin bilimsel temele dayanmadığını ve “mucize diyetler”in kalıcı kilo kaybı sağlamadığını vurguladı. Diyetisyenlerin, bireye özel ve kanıta dayalı beslenme planlarıyla doğru beslenme alışkanlıklarının kazandırılmasında kritik rol oynadığını belirtti.
SOSYAL MEDYADA BİLGİ KİRLİLİĞİ RİSKİ
Sosyal medyanın bilgi yayılımını hızlandırdığını ancak uzman olmayan kişiler tarafından paylaşılan yanlış bilgilerin halk sağlığını tehdit ettiğini belirten Hatunoğlu, “Diyetisyenlik, yalnızca Beslenme ve Diyetetik lisans mezunlarının yapabileceği bir meslektir. Vatandaşlarımızın Sağlık Bakanlığı onaylı, diplomalı diyetisyenlere başvurmaları son derece önemlidir” dedi. Kamu spotları ve sağlık kurumları aracılığıyla yapılacak bilinçlendirme çalışmalarının önemine dikkat çekti.
ONLİNE DİYET HİZMETLERİ AVANTAJLI MI?
Online diyetisyenlik hizmetlerinin, özellikle yoğun iş temposuna sahip kişiler ve farklı şehirlerde yaşayanlar için zaman tasarrufu sağladığını belirten Hatunoğlu, “Ancak yüz yüze görüşmelerde sağlanan iletişim ve motivasyon desteği online hizmetlerde her zaman tam olarak sağlanamayabilir. Bu nedenle online hizmetlerin uzman kişiler tarafından yürütülmesi ve gerektiğinde yüz yüze destekle tamamlanması önemlidir” diye ekledi.
Diyetisyenlerin, doktor, psikolog ve fizyoterapist gibi diğer sağlık profesyonelleriyle iş birliği yaparak kronik hastalıklar, obezite ve yeme bozukluklarında bütüncül tedavi sunmasının önemini vurgulayan Hatunoğlu, bu iş birliğinin tedavi sürecini hızlandırdığını ve yaşam kalitesini artırdığını ifade etti.