
Bakırköy'de Ücretsiz Diş Sağlığı Hizmeti Başladı
Bakırköy'de Yepyeni Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Hizmete Açıldı! Bakırköy Belediyesi'nin...
21-28 Nisan Ebeler Haftası'nda, Aile Sağlık Merkezlerinde çalışan ebelerin zorlu çalışma koşulları ve düşük maaşları bir kez daha gündeme geldi. Birlik ve Dayanışma Sendikası Marmara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Ebe Melike Sigeze, ebelerin yaşadığı sorunları ve taleplerini Gündem Sayfası'na anlattı.
Ebeliğin, aile planlaması, gebe izleminden doğuma hazırlık ve doğum sonrası anne-bebek bakımına kadar geniş bir yelpazede sorumluluk gerektiren kutsal bir meslek olduğunu vurgulayan Sigeze, Aile Hekimliği sisteminde ebelerin “eleman” olarak adlandırılmasının mesleğin değerini düşürdüğünü belirtti. Performans sisteminin, ebeliği profesyonel bir meslek olmaktan çıkarıp, sekreterlik ve yardımcı sağlık personeli konumuna indirgediğini ifade eden Sigeze, "Aile sağlığı merkezlerinde, hasta sayısıyla doğru orantılı bir ücretlendirme sistemi var. Bu durum, ebelerin koruyucu sağlık hizmetlerine odaklanmasını engelliyor. Performans sistemi nedeniyle evrak işleriyle ve bilgisayar programlarıyla boğuşuyor, zamanlarının çoğunu sekreterlik yaparak geçiriyorlar" diye konuştu.
Sigeze, ebelerin karşılaştığı sorunları şöyle sıraladı: "Aile planlaması hizmeti vermek istiyorlar ama gerekli malzemeleri temin edemiyorlar. Eğitim verebilecekleri uygun bir oda yok. Emzirme eğitimi vermek istiyorlar ama odalar havasız, penceresiz ve rutubetli. Aileler, aşılarını yaptırdıktan sonra hemen ayrılmak istiyor. Kötü fiziki şartlar nedeniyle yetersizlik hissediyorlar. Aynı anda laboratuvar çalışmaları, enjeksiyon, pansuman ve evrak işleriyle uğraştıkları için, bebek ve gebelere yeterince zaman ayıramıyorlar. Geç saatlere kadar mesai yapmalarına rağmen hiçbir güvenlik önlemi alınmıyor. Zaten yoksulluk sınırının çok altında maaş alıyorlar, bir de aileler aşıya gelmediği için maaşlarından kesintiye uğruyorlar."
Gebe Ebelere Doğum İzni Yok!
Sigeze, "Annelere 6 ay sadece anne sütü eğitimi veren ebelerimiz, gebe kaldıklarında doğum izni alamıyor, maaşlarından kesinti yapılıyor ve bebekleri 3 aylıkken çalışmaya zorlanıyor. Normal doğum pankartları asılıyor ama ebeler yok sayılıyor. Sağlık, pankartlarla ve performans sistemiyle yönetilemez. Ebelerimiz yasal hakları olan yıllık izinlerinde bile maaş kesintisine uğruyor. Ebeler daha iyi fiziki şartlarda, yoksulluk sınırının üzerinde maaşlar alarak, performans sistemi ve evrak işlerinin yükünden kurtulup, mesleklerini özveriyle icra etmek istiyorlar" diyerek sözlerini tamamladı.
Birlik ve Dayanışma Sendikası, ebelerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve haklarının korunması için yetkililerden gerekli adımları atmalarını talep ediyor.