
Bakırköy'de Ücretsiz Diş Sağlığı Hizmeti Başladı
Bakırköy'de Yepyeni Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Hizmete Açıldı! Bakırköy Belediyesi'nin...
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde, sağlık emekçileri insanca yaşam koşulları, güvenceli çalışma ortamı ve adil bir sağlık sistemi talepleriyle İstanbul Taksim Meydanı'nda bir araya geliyor. Yalnızca kendi hakları için değil, tüm emekçilerin ve Türkiye'nin sağlık sisteminin geleceği için seslerini yükseltecekler.
Ankara (İGFA) - Dünyanın dört bir yanında olduğu gibi ülkemizde de kutlanan 1 Mayıs, emeğin, alın terinin ve dayanışmanın simgesi. Bu yıl, işçiler, emekçiler, sağlık çalışanları ve kamu çalışanları, hak arayışlarını ve insanca yaşam, adil çalışma koşulları taleplerini bir kez daha haykırıyor. Eşitlik, özgürlük ve adalet mücadelesinin ortak sesi olan bu anlamlı günde, Sağlık Hizmetleri Sendikası (SAHİM-SEN) öncülüğünde sağlık çalışanları, İstanbul Taksim Meydanı'nda buluşacak.
Taksim Cumhuriyet Anıtı önünde başlayacak olan etkinlik, Kazancı Yokuşu'na karanfil bırakılarak son bulacak. Eylemde, sağlık çalışanlarının temel sorunları ve talepleri dile getirilecek. Bunların başında; sağlıkta şiddetin önlenmesi, adil ücretler, iş yükünün azaltılması ve sağlık sisteminin iyileştirilmesi geliyor.
Sağlıkta şiddetin her geçen gün daha da artması, sağlık çalışanlarının güvenliğini tehdit eden en önemli faktörlerden biri. SAHİM-SEN yetkilisi Özlüm Akarken, konuya dikkat çekerek; "Sağlıkta şiddet, sadece sağlık çalışanlarını değil, tüm toplumu etkileyen bir sorundur. Sağlık kurum çalışanlarının güvenliğinin sağlanması, şiddet yasasının etkin bir şekilde uygulanması ve saldırıların toplumsal bir mesele olarak ele alınması şarttır" dedi.
"Adil ve Bilimsel Bir Sağlık Sistemi İstiyoruz!"
Akarken, mevcut sağlık sisteminin hekimleri hızla hasta bakmaya zorlayarak kaliteyi düşürdüğünü vurguladı. "Değerli hekimlerimizin, tıp eğitimlerinin gerektirdiği şekilde teşhis koymasını ve tedavi uygulamasını istiyoruz. Sayıya ve ekonomik getiriye dayalı bu sistem sürdürülemez. Hekimler başta olmak üzere sağlık kurumunda çalışan meslek grupları, üretim bandında çalışan işçiler değil, insan sağlığını koruyan profesyonellerdir," diye konuştu.
Sağlık çalışanlarının vergi yükünün hafifletilmesi, ek ödeme yönetmeliğinin katsayı düzenlemesinin yeniden yapılması, her meslek grubuna emeğinin karşılığının verilmesi ve ek gösterge düzenlemesinin eksikliğine dikkat çeken Akarken, "Hekimlere en az 7800 ek gösterge verilerek sağlık kurum çalışanlarına tek kalemde maaş ödenmeli ve emeklilik hakları güvence altına alınmalıdır" şeklinde taleplerini dile getirdi.
Akarken, sağlık çalışanlarının maaşlarının insanca yaşam koşullarını sağlayacak düzeye çıkarılması gerektiğini belirterek, nöbet ücretlerinin artırılmasını, nöbetlerin düzenli planlanmasını, aşırı iş yükünün önlenmesini, personel eksikliğinin giderilmesini ve yıllık izinler başta olmak üzere idari izin verildiğinde emeğin karşılığının verilmesini istedi. "İdari izin dönemlerinde tereddüte mahal vermemek adına gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. Emek asla göz ardı edilmemelidir. Sağlık çalışanlarının özlük hakları korunmalıdır," diye sözlerini tamamladı.
1 Mayıs'ta Taksim'de buluşacak olan sağlık emekçileri, taleplerinin karşılanması için güçlü bir mücadele vereceklerini ve seslerini duyurmaya devam edeceklerini belirttiler.