
Bakırköy'de Ücretsiz Diş Sağlığı Hizmeti Başladı
Bakırköy'de Yepyeni Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Hizmete Açıldı! Bakırköy Belediyesi'nin...
Mersin Büyükşehir Belediyesi, rahim ağzı kanserine karşı önemli bir adım atarak, sosyal desteklerinden faydalanan ailelerin 9-14 yaş arasındaki kız çocuklarına ücretsiz HPV aşısı uygulaması başlattı. Bu önemli sağlık projesi, Mersin Üniversitesi işbirliğiyle yürütülüyor ve genç kızları kansere karşı korumayı hedefliyor.
Toplum sağlığını önceleyen projeleriyle dikkat çeken Mersin Büyükşehir Belediyesi, her beş kadından birinde görülen HPV virüsüyle mücadele için harekete geçti. Başkan Vahap Seçer, önlenebilir bir kanser türü olan rahim ağzı kanserinin en önemli nedenlerinden biri olan HPV ile mücadele için önemli bir projeyi hayata geçirdiklerini duyurdu. Seçer, “Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak halk sağlığı alanında örnek bir projeyi daha hayata geçiriyoruz. Önlenebilir bir kanser türü olan rahim ağzı kanserinin en önemli nedenlerinden olan HPV ile mücadele için harekete geçiyoruz” dedi.
Proje kapsamında, belediyenin sosyal desteklerinden faydalanan ailelerin 9-14 yaş aralığındaki kız çocuklarına, ebeveynleri veya vasilerinin talebi üzerine ücretsiz HPV aşısı yapılacak. Aşı uygulaması, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları Enfeksiyon Bölümü’nde gerçekleştirilecek. Başvurular, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin resmi web sitesindeki E-işlemler sekmesinde yer alan ‘Başvuru Merkezi’ portalından online olarak yapılabiliyor.
Sağlık İşleri Dairesi Başkanı Dr. Hülya Atilla, HPV virüsü ve aşının önemi hakkında bilgi vererek, “Aşımız her yaş aralığındaki kadınlara ve 26 yaşını doldurmamış erkeklere yapılabilir. Biz aşıyı virüsle hiç karşılaşmamış 9-14 yaş aralığındaki kız çocuklarına yapacağız. Aşımız oldukça güvenilir ve etkili bir aşı. Özellikle 9-14 yaş aralığında yapılan aşının yüzde 90 civarında koruyuculuğu olduğu gösterildi ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından da aşının fayda ve zarar oranının, fayda lehine olduğu açıklandı” şeklinde konuştu.
Dr. Atilla, aşının yan etkilerinin nadir ve hafif olduğunu belirterek, “Bu aşı sadece rahim ağzı kanserine karşı değil, anal kanserler, genital siğiller ve baş-boyun kanserlerine karşı da koruyucu etkidedir. Aşının yan etkileri, çocukluk çağında yapılan aşıların yan etkisi kadar” dedi. Başvuru süreci hakkında da bilgi veren Atilla, belediyeden sosyal destek alan ailelerin web sitesi üzerinden başvuruda bulunabileceklerini ve talepler doğrultusunda kız çocuklarına aşılarının yapılacağını ifade etti.
Bu proje, Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin, toplum sağlığına verdiği önemin ve özellikle genç kızların gelecekteki sağlıklarını koruma konusundaki duyarlılığının bir göstergesi. Ücretsiz HPV aşısı uygulaması, rahim ağzı kanseri gibi ciddi bir hastalığın önlenmesinde önemli bir rol oynayacak ve genç kızların sağlıklı bir geleceğe sahip olmalarına katkı sağlayacak.