
Sınav Başarısı İçin Uyku Planı Önerileri
Psikiyatri Uzmanı Dr. Serap Kaya, sınav dönemlerinde öğrencilerin yaşadığı uyku...
Yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte, yeterli ve dengeli su tüketimine dikkat çeken uzmanlar, suyun insan vücudundaki hayati önemini bir kez daha vurguladı. Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, artan sıcaklıklarla birlikte su tüketiminin önemini ve nelere dikkat edilmesi gerektiğini detaylı olarak açıkladı.
İSTANBUL (İGFA) - Vücudun yaklaşık `'ının sudan oluştuğunu hatırlatan Yiğit, bu suyun `'ının hücre içinde, @'ının ise hücre dışında bulunduğunu belirtti. Sağlıklı bir vücut fonksiyonunun sürdürülebilirliği için sıvı dengesinin korunmasının şart olduğunu ifade eden Yiğit, deri, akciğer ve böbrekler yoluyla günlük su kaybının yaşandığını ve bu kaybın günlük aktivite düzeyi, ortam sıcaklığı ve metabolizma hızına göre değiştiğini vurguladı. Su ihtiyacının kişiden kişiye farklılık gösterdiğini, bu nedenle bireysel ihtiyaçların doğru belirlenmesinin önemini dile getirdi.
Susama mekanizmasının nasıl işlediği konusunda bilgi veren Uzman Yiğit, "Kandaki iyon yoğunluğunun %1 artması, hipotalamusta bulunan susama merkezini uyarır" açıklamasını yaptı. Bu mekanizmanın, vücudun su ihtiyacını algılaması ve susuzluk hissiyle kendini göstermesi sürecinde nasıl çalıştığını detaylı bir şekilde anlattı.
Susuzluğun yol açabileceği olumsuz sağlık etkilerine de değinen Yiğit, "%3'lük sıvı kaybının kan hacmini ve fiziksel performansı düşürdüğünü, %5 ve üzeri sıvı kaybının ise baş dönmesi, yorgunluk ve hatta solunum problemlerine neden olabileceğini" söyledi. Günlük su ihtiyacının, bilimsel verilere göre vücut ağırlığının kilogramı başına 30 mililitre olduğunu, örneğin 60 kiloluk bir bireyin günlük 1,8 litre suya ihtiyacı olduğunu belirtti. Ancak bu miktarın, kişisel aktivite düzeyi, çevresel sıcaklık ve metabolizma hızı gibi faktörlere bağlı olarak değişebileceğini ekledi.
SU İHTİYACI SADECE SUYLA KARŞILANMALI
Çay, kahve gibi içeceklerin vücudun su ihtiyacını karşılamadığının altını çizen Yiğit, bu içeceklerin diüretik etkiye sahip olduklarını, yani vücuttan su atılımını artırdıklarını açıkladı. Vücudun günlük sıvı ihtiyacının öncelikli olarak suyla karşılanması gerektiğini vurgulayan uzman, günlük en az 600-1500 ml sade su tüketilmesini önerdi. Bunun yanında, günlük çay ve kahve tüketiminin 800 ml, yağsız veya az yağlı sütün 500 ml ve meyve sularının ise 125 ml ile sınırlandırılması gerektiğini belirtti. Sağlıklı bireylerin, içme suyuna limon, nane yaprağı ve seylan tarçını ekleyerek suyun antioksidan değerini artırabileceklerini de sözlerine ekledi. Su ihtiyacının doğru karşılanması ile sağlıklı bir yaşamın mümkün olduğunu vurgulayarak sözlerini sonlandırdı.