
Ediz Martin, Trakya Belediyeler Birliği'nde
Uzunköprü Belediye Başkanı Martin, Trakya Belediyeler Birliği Encümen Üyeliğine Seçildi Uzunköprü...
Muğla'da 39 farklı arsanın toplam 1 milyar 131 milyon 400 bin TL'ye satışa çıkarılması, büyük tepkilere neden oldu. CHP Muğla Milletvekili [Milletvekili Özcan'ın adı buraya eklenecek], konuyu Meclis'e taşıyarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'dan yanıt istedi. Özcan, satışın Muğla'nın doğal ve tarihi zenginliklerini tehdit ettiğini, yerel yönetimlerin haklarının gasp edildiğini savundu.
Satılacak arsaların Bodrum (12), Fethiye (8), Marmaris (7), Datça (6), Menteşe, Milas ve Ula'da (her biri 2) olmak üzere toplam 39 parsel olduğunu belirten Özcan, bu alanların "Orman Alanı", "Tarım Alanı", "Turizm/Kırsal Turizm Alanı", "Arkeolojik Sit Alanı", "Marjinal Tarım Alanı", "Tarım Odaklı Kırsal Nitelikli Turizm Alanı" ve zeytinlik alanları içerdiğini vurguladı. Milletvekili, bu kadar çeşitli özellikteki arsaların, özel şartname ve kurallar belirlenmeden satışının, üstün kamu yararı ilkesine aykırı olduğunu belirtti.
Özcan, yaptığı açıklamada, “Muğla, hassasiyetle korunması gereken bir turizm, tarih ve kültür kentidir. Ancak AKP iktidarının politikaları, imar oyunlarıyla Muğla’yı adım adım betona boğmak istemektedir. Bu yağma düzenine dur demek zorundayız. Doğayı korumak ve çocuklarımıza yaşanabilir bir şehir bırakmak istiyorsak, sesimizi yükseltmeliyiz.” dedi.
Yerel Yönetimlerin Hakkı Gasp Ediliyor mu?
Özcan, 4706 sayılı Kanun'un 6. Maddesine atıfta bulunarak, Hazine'ye ait taşınmazların satışından elde edilen gelirlerden belediyelere pay aktarılmasının yasal bir zorunluluk olduğunu hatırlattı. "Şehirlerin altyapı yükünü taşıyan ve imar düzenini yöneten yerel yönetimler, kendi şehirlerinde yapılan satışlardan dışlanmamalıdır. Hazine'ye ait taşınmazların, belediyelerin ilgili taşınmazların bulunduğu bölgedeki yerel yönetim hizmetlerinin giderleri göz önünde bulundurularak satılması, sağlıklı bir yerel yönetim bütçesinin oluşması için elzemdir. Aksi durumlar, yerel yönetimlere pay vermemek için başvurulan yollardır. Belediyelerin hakkını gasp etmeyin!" diye konuştu.
Muğla'daki bu tartışmalı arsa satışının çevre ve yerel yönetim açısından sonuçları, yakın takip edilmeyi gerektiriyor. Konunun kamuoyu tarafından yakından izlenmesi ve ilgili kurumların şeffaf bir şekilde açıklama yapması büyük önem taşıyor.