
Dalgıç'tan İmamoğlu'na Tam Destek
Bursa Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, Silivri'de tutuklu bulunan İstanbul...
TBMM'de düzenlediği basın toplantısında tütün üreticilerinin yaşadığı sorunları gündeme getiren CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, çarpıcı açıklamalarda bulundu. Sarıbal, TEKEL'in özelleştirilmesinin tütün üreticilerini büyük şirketlerin insafına bıraktığını ve sektörün içler acısı bir hal aldığını vurguladı.
Ankara (İGFA) - Dört büyük çokuluslu sigara şirketinin Türkiye'nin tütün alım piyasasında 'ın üzerinde pazar payına sahip olduğunu belirten Sarıbal, özelleştirmenin yıkıcı etkilerini rakamlarla ortaya koydu. 2008 yılında yaklaşık 194 bin olan tütün üretici sayısının, özelleştirmenin ardından bir yıl içinde 81 bine düştüğünü, bugün ise sadece 43 bin üreticinin kaldığını söyledi. Bu düşüş, yerli üretimin yerini ithal tütüne bırakmasının da bir göstergesi olarak yorumlanıyor.
Sarıbal, üreticilerin şirketlerden aldıkları avanslarla üretime devam etmek zorunda kaldıklarını belirterek, "2024 yılında üretim maliyeti 263 TL olmasına rağmen, şirketler en kaliteli tütün için dahi 180 TL fiyat dayatıyor. Bu, modern bir sömürüdür!" dedi. Paylaştığı veriler, Türkiye'nin tütün üretimindeki düşüşünü gözler önüne seriyor. 30 yıl önce dünyada 5. sırada olan Türkiye, bugün 12. sıraya gerilemiş durumda.
Sarıbal'ın aktardığı verilere göre; 2002 yılında 406 bin üreticiden tütün alımı yapılırken, 2024 yılında bu sayı 43 bine düşmüş. Alım yapılan tütün miktarı ise 2002'deki 160 bin tondan 2024'te 74 bin tona gerilemiş. İhracatta da benzer bir tablo var: 2003 yılında 112 bin ton olan tütün ihracatı, 2023 yılında 49 bin tona düşmüş. Buna karşılık, ithalat 2003'teki 70 bin tondan 2013'te 109 bin tona yükselmiş. Türkiye, net ithalatçı ülke konumuna düşmüş durumda. 2023 yılında 265 milyon dolarlık tütün ihracatına karşılık, 610 milyon dolarlık ithalat yapılmış. Üstelik, 2003 yılında Türkiye'de üretilen sigaralarda 63 bin ton ithal tütün kullanılırken, 2023 yılında bu rakam 95 bin tona çıkmış. Sarıbal, "Yerli tütün kendi ülkesinde sürgüne gönderildi. 2023 yılı itibariyle Türkiye'de üretilen sigaralarda kullanılan tütünün 'ü yabancı kökenli, 'si ise yerli tütünden oluşuyor" şeklinde konuştu.
Tütün Üretimini Destekleyici Politikalar Geliştirilmeli
Milletvekili Sarıbal, tütün üreticisinin desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak, şirketlerin avans ödemelerini geciktirmemeleri gerektiğini, tütünün kıraç ve eğimli arazilerde üretilebilen alternatifsiz bir ürün olduğu için desteklenmesi gerektiğini belirtti. Sözleşmelerin bireysel üreticilerle değil, üretici örgütleri aracılığıyla yapılmasını, kamu adına üretim, pazarlama ve denetimi yapacak yeni bir TEKEL benzeri kurum kurulmasını önerdi.
Türkiye'de ekonomi yönetiminin uyguladığı politikaların sermayeye servet, halka ise sefalet getirdiğini savunan Sarıbal, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıklamalarına da değindi. Şimşek'in Türkiye'nin dünyanın 7., Avrupa'nın 1. büyük tarım üreticisi olduğunu söylemesine rağmen, Türkiye ile dünya arasındaki gıda enflasyonu makasının 30 puanı aştığını hatırlattı. Tarım sektörünün banka borçlarının artışına ve ekmek fiyatlarındaki zamlar zincirine dikkat çeken Sarıbal, halkın ekonomik zorluklar karşısında büyük sıkıntı yaşadığını dile getirdi.