CEO'lar Yapay Zekâ'ya Güveniyor

Küresel CEO'lar Geleceğe Hazır mı? 2024 Öngörüleri Şaşırtıcı!

KPMG'nin 1300'den fazla CEO ile gerçekleştirdiği "Küresel CEO Öngörüleri" araştırmasının 2024 sonuçları yayınlandı. Sonuçlar, küresel ekonomik belirsizliklerin CEO'lar üzerindeki baskısını artırdığını ve geleceğe yönelik stratejilerinde önemli değişikliklere yol açtığını gösteriyor.

AraÅŸtırmanın en çarpıcı bulgularından biri, son on yıldır CEO'ların küresel ekonomiye duydukları güvenin giderek azalması. 2015 yılında “ olan bu oran, 2024'te r'ye geriledi. Bu düşüş, iÅŸ büyümesini tehdit eden faktörlerin artmasıyla doÄŸrudan iliÅŸkili. CEO'lar, önümüzdeki üç yıl içinde iÅŸletmelerinin büyümesini en çok etkileyecek faktörler arasında tedarik zinciri kesintilerini ve operasyonel sorunları gösteriyor. Bu endiÅŸe, siber güvenlik ve jeopolitik belirsizliklerden bile daha yüksek seviyede.

Önümüzdeki üç yıllık döneme yönelik operasyonel önceliklere baktığımızda ise dijitalleşme ve bağlantı iyileştirmeleri (), üretken yapay zekâ uygulaması ve iş gücünün buna göre geliştirilmesi () ile ESG çalışmalarının yürütülmesi () öne çıkıyor. Bu da, CEO'ların dijital dönüşüm ve sürdürülebilirlik konularına ne kadar önem verdiğini açıkça ortaya koyuyor.



KPMG Türkiye Ülke Başkanı Murat Alsan, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, son on yılda yaşanan ekonomik ve sosyal şokların CEO'lar üzerindeki baskıyı artırdığını belirtti. Alsan, "COVID-19 salgını, enflasyon ve jeopolitik gerilimler gibi faktörler, CEO'ların küresel ekonomiye olan güvenini azaltırken, aynı zamanda işletmelerini sürdürülebilir büyüme yolunda ilerletme sorumluluğunu da artırdı. Liderler, yapay zekâya yapılan büyük yatırımlar ve iş gücünün geliştirilmesiyle güçlü bir temel oluşturuyor. Önümüzdeki on yıla baktığımızda, hızlı değişen dünyaya uyum sağlayabilen, cesur stratejiler belirleyen ve doğru teknolojilere yatırım yapan CEO'ların uzun vadeli başarı sağlayacağını görüyoruz." şeklinde konuştu.

CEO'ların Yarısından Fazlası Yapay Zekâya Yatırım Yapmayı Planlıyor

2024 araştırması, küresel CEO'ların büyük bir çoğunluğunun (d) ekonomik koşullardan bağımsız olarak yapay zekâya yatırım yapmayı planladığını ortaya koydu. Yapay zekânın günlük hayatın her alanını dönüştürme potansiyeli, CEO'lar tarafından göz önünde bulundurularak, önümüzdeki zorlukların üstesinden gelmek için bir araç olarak görülüyor. Verimliliği ve üretkenliği artırma (), iş gücünü geleceğe hazır hale getirme () ve kurumsal inovasyonu artırma () yapay zekânın başlıca faydaları olarak sıralanıyor. Ancak, CEO'ların yarısından fazlası (a), etik zorlukların yapay zekâ uygulamasında en büyük engel olduğunu düşünüyor.

CEO'lara Göre Çalışanlar Yapay Zekâdan Yeterince Faydalanamıyor

İşten çıkarılma endişelerine rağmen, CEO'lar yapay zekânın dönüştürücü gücüne inanıyor ve iş gücü üzerinde zararlı bir etkisinin olmayacağından eminler. CEO'ların v'sı, yapay zekânın önümüzdeki üç yıl içinde iş sayısını temelde azaltmayacağını öngörüyor. Ancak, çalışanların bu fırsattan tam olarak yararlanabilmesi için gerekli becerilere sahip olup olmadığı sorusu hala tartışılıyor. CEO'ların sadece 8'i, çalışanlarının yapay zekânın sunduğu faydalardan tam olarak yararlanmak için gerekli becerilere sahip olduğundan emin.

Dahası, CEO'ların X'i, üretken yapay zekânın entegrasyonunun, giriş seviyesi roller için gereken becerileri yeniden değerlendirmelerine neden olduğunu kabul ediyor.

Yaşlı ve Erkek CEO'lar Uzaktan Çalışmaya Karşı Daha Sert

AraÅŸtırmanın bir diÄŸer ilginç sonucu ise, CEO'ların pandemi öncesi çalışma düzenine geri dönüş eÄŸilimlerinin artması. Katılımcıların ƒ'ü önümüzdeki üç yıl içinde ofise tamamen dönüş planlıyor (2023'te bu oran d idi). İlginç bir ÅŸekilde, CEO'nun yaşı arttıkça ofise dönüş isteÄŸi de artıyor. Ayrıca erkek CEO'lar („) kadın CEO'lara (x) göre ofise tam dönüşü daha çok öngörüyor.

Follow Us