
Konya'da 1000 Öğrenci Robot Yarışacak
TEKNO-SEL 2025: Konya'da Teknoloji ve Robotların Buluşması Türkiye Yüzyılı'nda Milli Teknoloji...
Yaklaşan ABD CAATSA yaptırımları ve yapay zekânın geleceği konusunda endişeler artarken, Türkiye'de önemli bir gelişme yaşandı. İstinye Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şebnem Özdemir'in CAATSA yaptırımlarıyla ilgili uyarı niteliğindeki videosunun ardından, bilişim gazetecisi ve e-ticaret uzmanı Mustafa Şapçı öncülüğünde "AI & ROBOTIC WORLD WORKING GROUP" adlı bir platform kuruldu. 60 üyeyle faaliyete geçen platform, yapay zekâ ve robotik alanlarında bilgi birikimini artırmayı, iş birliğini güçlendirmeyi ve toplum bilinçlendirmesini hedefliyor.
Platformun geçici başkanı olan Mustafa Şapçı, kısa süre içinde resmi başkanın seçileceğini ve ilerleyen aşamalarda dernekleşme yoluna gidilebileceğini açıkladı. Şapçı, platformun amacını şu sözlerle özetledi: "Yapay zeka ve robotik alanlarında bilgi ve beceri geliştirmek, üyeler arasında iş birliğini teşvik etmek ve bu kritik konularda toplumun bilinçlendirilmesini sağlamak öncelikli hedeflerimiz arasında yer alıyor."
Şapçı, Doç. Dr. Şebnem Özdemir'in videosunun kendisini derinden etkilediğini ve platformun kuruluşuna iten en önemli faktörlerden birini oluşturduğunu belirtti. "Doç. Dr. Şebnem Özdemir hocamızın videosunu izledikten sonra şok oldum," diyen Şapçı, "Daha önce Teknoloji Koçu ve Yapay Zeka Uzmanı Ceyhun Güler ve Happy Center Marketleri Yönetim Kurulu Başkanı ve Bilişim ve Ekonomi Uzmanı Yazar Yavuz Altun ile yaptığımız görüşmelerde de bu konunun çeşitli boyutlarını, kimi zaman da oldukça ürkütücü yönlerini görmüştük. Ancak Doç. Dr. Özdemir'in videosu, harekete geçmemiz için son noktayı koydu. Kısa sürede bir araya gelerek bu platformu oluşturduk ve çalışmalarımıza başladık. Amacımız, Türkiye genelinde yapay zekadan korunma yöntemlerini geliştirmek ve yapay zekayı başarıyla kullanabilmek için gerekli altyapıyı oluşturmak" şeklinde konuştu.
Platformun, yaklaşan CAATSA yaptırımlarının olası etkilerini azaltmak ve Türkiye'nin yapay zeka alanında daha güçlü bir konuma gelmesine katkıda bulunması bekleniyor. Üyelerinin geniş bir yelpazede uzmanlık bilgisine sahip olması, platformun bu konuda etkili bir rol oynamasını sağlayabilir. Gelecek günlerde platformun çalışmalarının ve yapay zekâ ekosistemine yapacağı katkıların yakından takip edileceği şüphesiz.