
Ankara Kalesi'nin Restorasyonu Tamamlandı
Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), Ankara Kalesi'nin kapsamlı restorasyon ve güçlendirme...
Antalya Büyükşehir Belediyesi ASAT Genel Müdürlüğü, kapsamlı yatırımlarıyla Antalya'yı çevre dostu ve sağlıklı bir şehir haline getirme hedefini kararlılıkla sürdürüyor. Son yıllarda hayata geçirilen büyük ölçekli projeler, şehrin altyapısını güçlendirirken, vatandaşların yaşam kalitesini de doğrudan olumlu etkiliyor.
ANTALYA (İGFA) - Kent genelinde bulunan 36 atıksu arıtma tesisiyle günlük ortalama 770.000 metreküp atıksu biyolojik olarak arıtılıyor. 2024 yılında sadece işletme giderleri 1,5 milyar TL'yi bulmuş durumda. Bu büyük rakam, ASAT'ın Antalya'nın altyapısına yaptığı devasa yatırımın ve bu yatırımların sürdürülebilirliğinin altını çiziyor. Atıksu arıtma yatırımları, Antalya'nın kıyı şeridindeki mavi bayraklı plajlarının korunmasını sağlayarak, hem yerli hem de yabancı turistler için çekim merkezi olmaya devam etmesini garanti altına alıyor.
TEMİZ ÇEVRE VE MAVİ BAYRAKLAR
ASAT'ın arıtma yatırımları sayesinde Antalya sahillerindeki 233 mavi bayrak korunuyor. Bu, temiz denizlerde yüzme imkanının tüm halk için güvence altına alınması anlamına geliyor. Mavi bayraklı plajlar, çevre dostu Antalya'nın simgesi olarak turizm sektörüne de büyük katkı sağlıyor.
ÇEVRE DOSTU YATIRIMLAR VE SIFIR ATIK
2019'dan bu yana tamamlanan projeler arasında Serik Atıksu Arıtma Tesisi, Kemer-Çamyuva Atıksu Arıtma Tesisi, Gazipaşa Deniz Deşarj Hattı, Akseki-Murtiçi ve Akseki-Güçlüköy atıksu arıtma tesisleri yer alıyor. Bu tesisler sadece atıksu arıtımını sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda atıklardan enerji geri kazanımı sağlayarak sürdürülebilir bir geleceğe katkıda bulunuyor. Serik, Kemer ve Gazipaşa gibi ilçelerdeki yeni tesisler, 2040 yılına kadar bölgenin su temizlik ihtiyacını karşılayacak kapasitede inşa edildi. Bu da bölge halkının ve çevrenin uzun yıllar boyunca temiz ve sağlıklı suya erişimini garanti altına alıyor.
ALT YAPI PROJELERİ SÜRLÜYOR
ASAT Genel Müdürlüğü, Antalya'nın temiz çevre ve sürdürülebilir altyapı hedeflerine ulaşması için atıksu yönetimi alanındaki yatırımlarını sürdürüyor. Planlanan projelerin tamamlanmasıyla, şehrin atıksu arıtma kapasitesi ve çevresel koruma çalışmaları daha da ileri seviyelere taşınacak. Devam eden projeler arasında; 1,5 milyar TL yatırımla kapasitesi yüzde 100 artırılarak 1 milyon kişiye hizmet verecek seviyeye çıkarılacak olan Lara Atıksu Arıtma Tesisi kapasite artışı, 100 milyon TL yatırımla Adrasan koyunun temizliğini güvence altına alacak olan Adrasan Atıksu Arıtma Tesisi ve Deniz Deşarj Sistemi, ve 2025-2026 yılları arasında tamamlanması hedeflenen Manavgat, Finike, Demre ve Çolaklı'daki yeni deniz deşarj hatları yer alıyor. 2 milyar TL'lik yatırımla atıksu arıtma tesislerinden çıkan çamurlardan enerji üretecek olan Çamur Yakma ve Enerji Geri Kazanım Tesisi projesi de büyük önem taşıyor. Altyapı yatırımları ile sürdürülebilir gelişme hedefleniyor.