Bakırköy'de Kadınların Güvenli Yaşamı İçin Çalıştay

İstanbul Bakırköy'de, Bakırköy Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle düzenlenen “Kadınlar İçin Güvenli Yaşam Çalıştayı”, kadınların kent yaşamında güvenlik ve eşitlik sorunlarına odaklandı. Çalıştay, kentte güvenli ve eşit bir yaşam sürmeleri için çözüm önerilerinin tartışıldığı önemli bir platform oldu.

İSTANBUL (İGFA) - Bakırköy Belediye Başkanı Doç. Dr. Ayşegül Ovalıoğlu ve İBB Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Enif Yavuz Dipşar'ın ev sahipliğinde gerçekleşen çalıştaya, akademisyenler, sosyologlar, belediye meclis üyeleri, muhtarlar ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katılım sağladı. Altı ayrı masada, kamusal alanlardaki güvenlik, dijital güvenlik, ev içi şiddetin önlenmesi ve destek mekanizmaları, eğitim ve iş yaşamındaki güvenlik sorunları, kırılgan grupların deneyimleri ve kurumsal iş birliklerinin güçlendirilmesi konuları detaylı bir şekilde ele alındı. Kadın güvenliği ve eşitlik konuları çalıştayın temel eksenini oluşturdu.

Bakırköy Belediye Başkanı Ovalıoğlu, yaptığı konuşmada Türkiye'deki kadın cinayetlerine dikkat çekerek, 2025 yılında 168 kadının yaşamını yitirdiğini hatırlattı. "Bu yıl Aile Yılı ilan edildi, ancak ailenin yükünü en çok omuzlayan kadınlar neden korunmuyor?" diye soran Ovalıoğlu, şiddete uğrayan kadınların sesinin duyulmadığını vurguladı. "Aile, güvenle büyüyen çocuklar ve kendini güvende hisseden kadınlar demektir. Kadınları yaşatmadan aileden söz edilemez. Yerel yönetimler olarak güvenli kentler yaratmak zorundayız. Afetlerde, ekonomik krizlerde en çok kadınlar mağdur oluyor. Kadın dostu kent tasarımı, güvenli dijital dünya ve eşitlikçi kurumlar mümkün. Bakırköy'de kadınlar yalnız hissetmesin diye var gücümüzle çalışıyoruz" şeklinde konuştu. Kadın cinayetleri ve güvenli kentler çalıştayın en önemli tartışma konuları arasındaydı.

İBB Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Enif Yavuz Dipşar ise, kadınların kentte güvenli ve eşit bir şekilde var olabilmesi için ortak akıl geliştirdiklerini belirtti. Güvenliğin fiziksel, duygusal, dijital ve ekonomik boyutlarıyla temel bir insan hakkı olduğunu vurgulayan Dipşar, kadınların sokakta, dijital ortamda, iş yerinde ve evde güvende hissetmeleri gerektiğini söyledi. Bakırköy'de başlatılan bu çalışmanın tüm Türkiye'ye yayılacağına inandığını ifade eden Dipşar, İBB Kadın Destek Hattı'nın 8.800 kadına hizmet verdiğini ve yakında Bakırköy ile bir protokol imzalayacaklarını açıkladı. Dipşar, Bakırköy'ün, kadın belediye başkanı ve beyin cerrahı olan Ayşegül Ovalıoğlu ile çok şanslı olduğunu ve Ovalıoğlu'nun toplumsal cinsiyet kalıplarını yıkan bir lider olduğunu sözlerine ekledi. İBB Kadın Destek Hattı ve toplumsal cinsiyet eşitliği konuları da çalıştayda ele alındı.

Çalıştay, kadınların yaşam koşullarını iyileştirmek ve adil kentler inşa etmek için yeni politikalar geliştirme hedefiyle sona erdi. Adil kentler hedefi, çalıştayın en önemli çıktılarından biri oldu.



KAYNAK: İGF HABER AJANSI

Follow Us