
SED Ailelerine Anneler Günü Pikniği Düzenleniyor
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Sosyal Ekonomik Destek (SED) programından...
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB), olası afetlere karşı hazırlıklarını artırmak amacıyla personeline yönelik kapsamlı bir arama kurtarma eğitimi başlattı. Arama Kurtarma Akreditasyon Eğitimi, Büyükşehir Belediyesi ile AFAD arasında imzalanan protokol çerçevesinde AFAD İl Müdürlüğü yerleşkesinde gerçekleştiriliyor.
3 hafta sürecek olan arama kurtarma eğitimi, teorik ve pratik uygulamaları içeriyor. Eğitim programında afet yönetimi, temel afet bilinci, acil durumlarda doğru hareket tarzı ve kurtarma operasyonlarında kullanılan teknik malzemelerin kullanımı gibi konular ele alınıyor. Pratik uygulamalar, gerçekçi senaryolar eşliğinde gerçekleştiriliyor ve katılımcıların becerilerini geliştirmeyi hedefliyor. 3 günlük Afet Farkındalık Eğitimi ise afet bilincini artırmaya ve toplumsal farkındalığı yükseltmeye odaklanıyor.
Eğitimi başarıyla tamamlayan 35 Büyükşehir Belediyesi personeli, AFAD koordinasyonunda olası afetlerde görev alacak. Arama kurtarma ekibinin yetkinliklerinin artırılması, afetlere hızlı ve etkili müdahale edilmesini sağlayarak can ve mal kayıplarının en aza indirilmesine katkıda bulunmayı hedefliyor. Eğitim sonunda başarılı olan personele sertifika verilecek.
'Hızlı müdahale etme şansımız artacak'
Afet İşleri Dairesi Başkanı Azat Yılmaz, eğitimin önemine vurgu yaparak, "Herhangi bir afet, özellikle deprem anında yıkılan binalarda arama-kurtarma yapabilmek için bu akreditasyonu almamız gerekiyor. 35 kişilik ekibimizle aldığımız eğitim sayesinde herhangi bir afet anında arama-kurtarmalarda daha etkin ve hızlı bir şekilde müdahale etme şansımız doğuyor" dedi. Yılmaz, ayrıca 20 kişilik bir ekibin afet farkındalık eğitimi aldığını ve bu ekibin okullar, kurumlar ve mahallelerde afet bilinci oluşturmak için çalışacağını belirtti.
Afet farkındalık eğitimi
Yılmaz, afet farkındalık eğitiminin amacının toplumda afet bilincini artırmak olduğunu vurgulayarak, "7’den 70’e herkese ulaşarak afetlere karşı hazırlıklı olmayı sağlamayı hedefliyoruz" diye konuştu. Bu eğitimler, afet durumlarında doğru davranışlar ve hayatta kalma teknikleri hakkında bilgi veriyor.
‘Cesareti ve bilgiyi veriyoruz’
AFAD Eğitmeni Mehmet Yasin, personelin zorlu bir eğitim sürecinden geçtiğini belirterek, "Personele depremde nasıl davranılması gerektiği, kazazede ile karşılaştığında kurtarma teknikleri, enkaz kaldırma ve tahkimat gibi konularda cesaret ve bilgi veriyoruz" şeklinde konuştu.
‘Enkazda neler yapabileceğimizi öğrenmiş olduk’
DBB personeli Leyla Çiftçi ise, aldıkları eğitim sayesinde afet konusunda daha çok farkındalık kazandıklarını belirterek, "Olası bir depremde ya da olağanüstü bir olayda nasıl müdahale etmemiz gerektiğini, heyecanımızı nasıl kontrol etmemizi gerektiğini burada daha iyi öğrenmiş oluyoruz. Enkazda neler yapabileceğimizi öğrenmiş olduk. Bize birçok deneyim katmış oldu" dedi.
Büyükşehir Belediyesinden ilk ekibin eğitimini tamamlamasının ardından ikinci ekip de eğitime katılacak. Bu kapsamlı eğitim programı, Diyarbakır'ın afetlere karşı daha hazırlıklı olmasını sağlayacak önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.