
Antalya'da 300 Kilo Usulsüz Et Ele Geçti
Antalya'da 300 Kilogram Usulsüz Et Elde Edildi Antalya Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin...
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi iştiraki GBB Kültür tarafından hazırlanan ve Gaziantep Kent Konseyi'nin desteklediği "El Emeği Göz Nuru: Kutnu" belgeseli, Bayazhan Kent Konseyi Salonu'nda görkemli bir gösterimle izleyiciyle buluştu. Yüz yıllardır Gaziantep'in dokuma kültürünün en değerli örneklerinden biri olan kutnu kumaşının hikayesini, ustaların gözünden anlatan belgeselin gösterimi, şehrin kadim el sanatına duyduğu saygıyı bir kez daha gözler önüne serdi.
Gösterime Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, GBB Kültür A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Güzelbey ve kutnu ustaları katıldı. Programda, kutnu sanatını yaşatan ustalara plaket takdim edilerek, bu nadide kumaşların sergilendiği bir serginin açılışı gerçekleştirildi.
Başkan Fatma Şahin, programda yaptığı konuşmada, zanaatkarlık kültürünün içinde büyüdüğünü ve kutnu kumaşının önemini vurguladı. Şahin, "Kalelere, bayraklara, sancaklara kumaş olan bu özel kumaşı, şimdi geleceğe nasıl taşırız, bunun derdi ve aşkıyla, sevdasıyla buradayız" diyerek, kutnu kumaşının tarihi ve kültürel önemine dikkat çekti. Küreselleşme ve kentleşmenin getirdiği olumsuzlukları hatırlatan Şahin, Gaziantep'in deprem felaketinden sonra bile çalışmalarına devam ettiğini ve kutnu gibi değerli el sanatlarını yaşatmaya kararlı olduğunu dile getirdi. "Bu şehrin çocukları emek verir, gayret gösteriyor. Şehrimizin ustalarına 'İyi ki varsınız' demek için buradayız. Biz sevgiyi, iyiliği, kardeşliği, muhabbeti, birbirimize olan kardeşliği dokuyoruz. Bu dokuma bütün dünyaya muhabbet olarak gitsin" sözleriyle duygularını paylaştı.
GBB Kültür A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Güzelbey ise kutnu üretiminin zorlu süreçlerine değinerek, günlük yaşamda kutnu ve benzeri el sanatlarının değerinin unutulmaya yüz tuttuğunu, belgeselle bu değerleri hatırlatmayı amaçladıklarını söyledi. Ustaları sanatçı olarak gördüklerini ve onlara olan saygılarını ifade etti.
Kutnu ustası Abdülkadir Mekki, kutnu sanatının geleceği için gerekli desteğe dikkat çekerek, kumaşın tarih boyunca farklı alanlarda kullanımından bahsetti. "Kutnu kumaşını bütün dünya tanır bilir. Kutnu, bir ülkeyi bayrak kumaşı, bir orduyu temsil eden sancak kumaşı, gelin kızlarımızın çeyizi, gelinliği, damatların gömleği, bebeklerin zıbını, misafirlerin döşek, minder ve yorgan kumaşı, ve tüm alanlarda giyinmek ve örtünmek için kullanılmıştır" diyerek kutnunun önemini vurguladı.
GBB Kültür A.Ş. Genel Müdürü Halil İbrahim Yakar, belgeselin kutnunun tarihi sürecini ve verilen değeri gözler önüne serdiğini belirterek, "Bir olayı anlatacağınız zaman değerini ortaya koymak için padişahlara layık tabirini kullanırız. Kutnu kumaşını tarif ederken de saray kumaşı diye akdettiğimiz izlediğiniz belgeselde gördünüz. Bütün bu emeğin ne kadar insanla olduğunu görünce bütün ustalarımızın karşısında saygıyla eğiliyoruz" şeklinde konuştu.
"El Emeği Göz Nuru: Kutnu" belgeseli, Gaziantep'in zengin kültürel mirasının korunması ve gelecek nesillere aktarılması adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.