
Ankara Kalesi'nin Restorasyonu Tamamlandı
Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), Ankara Kalesi'nin kapsamlı restorasyon ve güçlendirme...
Üsküdar Üniversitesi ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle düzenlenen Bilim ve Fikir Festivali (BFF), onuncu yılında da büyük bir başarıya imza attı. İstanbul, Bursa, Kocaeli ve Yalova'dan 56 okulun katılımıyla gerçekleşen festivale, 534 proje ile 1200'e yakın öğrenci ve danışman öğretmen katıldı. Bu yıl "İcat Çıkaran Kazanır" temasıyla düzenlenen festivalde, yapay zekânın farklı alanlardaki potansiyelini araştıran projeler ön plana çıktı. Sürdürülebilirlik odaklı atık malzemelerden üretilen ürünler, hasta konforunu artıran sağlık teknolojileri ve toplumsal fayda sağlayan projeler büyük ilgi gördü. Genç mucitler, plastik kirlilikten afet yönetimine, kronik hastalıklardan eğitimde fırsat eşitliğine kadar geniş bir yelpazede çözüm önerileri sundular.
Üsküdar Üniversitesi Çarşı Yerleşkesi Emir Nebi Konferans Salonu'nda gerçekleşen ödül töreninde, İstanbul Vali Yardımcısı Mehmet Sülün, Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü ve Yönetim Üst Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazife Güngör ve Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı, BFF Koordinatörü Prof. Dr. Türker Tekin Ergüzel konuşma yaptılar. Vali Yardımcısı Mehmet Sülün, gençlerin bilimsel çalışmalara olan ilgilerinin ve cesaretlerinin kendilerine umut verdiğini belirterek, her projenin bir merakın, bir idealin ve daha iyi bir geleceğe olan inancın yansıması olduğunu vurguladı. "Her proje, bir merakın, bir idealin ve daha iyi bir geleceğe olan inancın yansımasıdır" şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan ise, bu tür etkinliklerin gençlerin öğrenme süreçlerine ve ülkenin bilimsel gelişimine büyük katkılar sağladığını belirtti. 2014 yılında başlatılan festivalin, TEKNOFEST'in ortaya çıkışına da ilham verdiğini vurgulayan Prof. Dr. Tarhan, "Bilim Festivali, TEKNOFEST'in doğuşunu tetikledi" ifadesini kullandı. Projelerin ortaya çıkması için hayal kurmanın önemine dikkat çeken Tarhan, dünyanın en başarılı teknoloji merkezlerinden Silikon Vadisi'nin başarısının sadece fiziksel altyapıdan değil, doğru zihniyetten de kaynaklandığını belirtti. "21. yüzyılın becerisi takım çalışması" diyen Tarhan, gençlere olan güvenini ve umudunu dile getirdi.
Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazife Güngör, gençlerin bilimsel çalışmalara olan ilgilerinin ve başarılarının Türkiye'nin ve dünyanın geleceği için büyük önem taşıdığını vurguladı. "10 yıldır Üsküdar Üniversitesi çatısı altında bilim odaklı olarak buluşuyoruz" diyen Güngör, Üniversitenin bilimsel üretime büyük önem verdiğini ve gençleri mesleki alanda yetkin bireyler olarak yetiştirmeyi hedeflediğini belirtti. Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve BFF Koordinatörü Prof. Dr. Türker Tekin Ergüzel ise girişimciliğin önemine değinerek, genç girişimcilerin başarılı olması için doğru rehberliğin kritik önem taşıdığını ifade etti. "Türkiye'de gençlerin yüzde 70'i kendi işini kurmak istiyor" diyen Ergüzel, Üsküdar Üniversitesi olarak genç araştırmacılara proje yönetimi öğretmeyi ve rehberlik etmeyi amaçladıklarını söyledi.
Ödüller ve Dereceye Giren Projeler: Sağlık Bilimleri, Sosyal Bilimler ve Fen ve Teknoloji kategorilerinde yarışan projeler arasından dereceye girenler ödüllendirildi. Her kategoride birinciye 30.000 TL, ikinciye 25.000 TL, üçüncüye 22.500 TL para ödülü verilirken, ilk üç projeye patent alma desteği sağlandı. Toplamda 500.000 TL ödül dağıtıldı. Ayrıca, dereceye giren öğrencilere Üsküdar Üniversitesi'nin çeşitli programlarında yüzde 75'e varan indirimler sağlandı. Her kategoride dereceye giren projelerin detayları tören sırasında açıklandı.
Tören, katılımcıların birlikte hatıra fotoğrafı çektirmesiyle sona erdi. Üsküdar Üniversitesi Televizyonu (ÜÜ TV) ve Üsküdar Üniversitesi resmi Youtube hesabından canlı yayınlanan tören, genç girişimciler için ilham verici bir etkinlik oldu.