
İznik'te Göçmen Lezzetleri Sergilendi
Bu yıl İznik’te “Göçüp Konan Lezzetler” temasıyla düzenlenen Türk Mutfağı...
Bursa'nın Nilüfer ilçesinde geleneksel olarak düzenlenen 16. Hasanağa Enginar Festivali, coşkulu bir katılımla gerçekleştirildi. Nilüfer Belediyesi'nin öncülüğünde ve Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Bursa Valiliği'nin destekleriyle düzenlenen festival, Hasanağa enginarının tanıtımına ve bölge ekonomisine önemli katkı sağladı. Bu yıl da yoğun ilgi gören festival, Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilerek, gastronomi turizmine de ivme kazandırdı.
BURSA (İGFA) - Bursa'nın dört bir yanından gelen vatandaşlar, Hasanağa Futbol Sahası'nda düzenlenen festivalde bir araya geldi. Enginarın eşsiz lezzetini deneyimleme fırsatı bulan katılımcılar, gün boyu süren çeşitli etkinliklerle keyifli bir zaman geçirdi. Festivale; Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir ve eşi Nuray Özdemir, Bursa Vali Yardımcısı Rıza Gençoğlu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Aydın Saldız, Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Kamil Özer, Nilüfer Ziraat Odası Başkanı Şenol Aybey, Hasanağa Mahalle Muhtarı Rüstem Kartoğlu ve Nilüfer Belediye Başkan Yardımcıları da katılarak organizasyona destek verdi.
Festivalin açılış konuşmasını yapan Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, 2020 yılından beri coğrafi işaretli ürünler arasında yer alan Hasanağa Enginarı'nın Bursa ve Türkiye için önemine dikkat çekti. Toplama zamanı, lezzeti ve şekliyle diğer enginarlardan ayrılan Hasanağa enginarının talebinin hızla arttığını vurgulayan Başkan Özdemir, Nilüfer Belediyesi olarak tarım alanlarının korunması ve temiz gıdaya erişimin kolaylaştırılması için çalıştıklarını belirtti. Coğrafi işaretli enginar üretiminin artmasının hem sağlıklı beslenmeyi hem de bölge çiftçilerine ekonomik katkı sağlamayı hedeflediklerini ifade etti. Ayrıca, Hasanağa Enginar Festivali'nin Türk Mutfağı Haftası'na dahil edilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Aydın Saldız ise enginar üretiminin zorluklarına değinerek, Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak çiftçilere damla sulama hortumu ve gübre gibi destekler sağlayacaklarını açıkladı. Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Kamil Özer, geleneksel lezzetlerin gelecek nesillere aktarılması amacıyla dördüncü kez düzenlenen Türk Mutfağı Haftası'nın önemini vurguladı. Gastronominin turizmdeki önemine dikkat çeken Dr. Özer, festivalin Hasanağa enginarının tanıtımına büyük katkı sağladığını belirtti.
ÇİFTÇİYE DESTEK SÖZÜ
Festivalin "En İyi Enginar Yetiştiricisi" ve "Enginarlı Lezzetler" yarışmaları büyük ilgi gördü. Özellikle "Enginarlı Lezzetler" yarışmasında birbirinden lezzetli tatlılar dikkat çekti. Uzun süren değerlendirmelerin ardından; "Enginar-ı Dubai" tatlısı ile Ayşe Candar birinci, "Enginar Şöleni" yemeği ile Tuğba Nalbantoğlu ikinci ve "Enginarlı İçli Köfte" yemeği ile Nermin Karakaya üçüncü oldu. "En İyi Yetiştirici" yarışmasında ise Ahmet Erkan birinci, Salih Ekiz ikinci ve Samet Akkaya üçüncü olarak ödüllerini aldı.
Festival boyunca Nilüfer Roman Orkestrası ve sanatçı Uğur Önür'ün sahne performansları da katılımcılara keyifli anlar yaşattı. 16. Hasanağa Enginar Festivali, hem yerel ürünlerin tanıtımı hem de bölge ekonomisine önemli bir katkı sağlayan başarılı bir etkinlik olarak sona erdi.