Osmangazi'de Onuncu Bilim Buluşması: Işığın Evrensel Önemi

Osmangazi Belediyesi ve Bilim ve Amatör Astronomi Kulübü (BAAK) işbirliğiyle düzenlenen Osmangazi Bilim Buluşmaları'nın onuncusu, "Dünya Işık Günü" temasıyla Gündoğdu Köyü'nde gerçekleştirildi. Osmangazi Belediyesi'nin her ay farklı bilimsel temalarla düzenlediği bu etkinlikler, ilçenin çeşitli köy ve mahallelerinde vatandaşları bilimle buluşturmayı hedefliyor.

BURSA (İGFA) - Gündoğdu Köyü'ndeki etkinlikte, bilim eğitimi uzmanları ve amatör astronomlar tarafından ışığın insan hayatındaki önemi, bilim ve teknolojideki gelişimi ve ışığın tüm boyutları detaylı bir şekilde ele alındı. Katılımcılar, ışığın aydınlık ve karanlık yönleri hakkında bilgilendirilerek, ışığın yaşamlarındaki yerinin önemi vurgulandı. Anlatımların ardından, uzay temalı müzik eşliğinde teleskopla Jüpiter, Mars ve çift yıldız gözlemi yapma fırsatı sunuldu. Bilim ve Astronomi konularındaki bu deneyim, katılımcılar için unutulmaz bir an oldu.

‘IŞIK HAYATIMIZI ÇOK ZENGİNLEŞTİRİYOR’

BAAK Başkanı Cem Özkan, her ay farklı temalarla buluşmalar düzenlediklerini belirterek, "Osmangazi Belediyesi ile kulübümüz, son bir yıldır her ay farklı bilimsel temalarla Osmangazi'nin çeşitli bölgelerinde halk bilim buluşmaları ve köy bilim buluşmaları etkinlikleri gerçekleştiriyor. Amacımız, insanları popüler bilim faaliyetleriyle bilime yaklaştırmak ve kentteki insanları kırsal alanla buluşturarak ortak bir etkinlikte bir araya getirmek. Bu ayki etkinliğimizin temasını 'Dünya Işık Günü' olarak belirledik. Işığın insan hayatındaki önemini vurguladık, bilim ve teknolojideki gelişimini anlattık ve ışığı her boyutuyla köy halkına aktardık. Işık hayatımızı çok zenginleştiriyor, ancak ışığın hoyratça ve bilinçsiz kullanımı şehir hayatındaki insanları ışık kirliliğine maruz bıraktığını gösterdik. Etkinlikte ışık kirliliği ölçümleri yaparak bunu vatandaşlara gösterdik ve teleskoplarla gezegen gözlemleri gerçekleştirdik" dedi. Işık Kirliliği konusunda farkındalık yaratmak da etkinliğin önemli hedefleri arasındaydı.

‘IŞIĞIN TARİHSEL OLARAK İNSANLIK TARİHİNDEKİ YERİNİ KONUŞTUK’

Bursa Uludağ Üniversitesi Araştırma Görevlisi Azize Malay ise, ışığı daha yakından tanımak için bir araya geldiklerini belirterek şunları söyledi: "Işık teknolojileri üzerine çalışmalar yapıyorum ve bunları topluma nasıl öğretebiliriz bunun üzerinde çalışıyorum. Astronomik gözlemde yıldızlar bize en küçük temel ışık parçacıkları olarak kaynak sağlıyor. Bugün burada ışığı daha temelde konuşacağız. Işığın tarihsel olarak insanlık tarihindeki yerini konuştuk. Işık özellikle 21. yüzyılda hayatımızın inanılmaz bir parçası ve her yerde; telefonlarımızdaki ekranlardaki ışık kaynaklarından tutun da göremediğimiz birçok yerde ışık var. Işık, 21. yüzyılın ilerleyen ve gelişen yenilikçi bir alanı ve teknoloji kaynağı. 19. yüzyıl buharla, 20. yüzyıl elektrikle geliştiyse, 21. yüzyıl ışıkla gelişecektir. Bu yüzden burada ışığı konuşmak için toplandık. Osmangazi Belediyesi ve BAAK Kulübü'ne bana bu imkanı sağladığı ve beni buraya davet ettiği için çok teşekkür ederim." Teknoloji ve Işık Teknolojileri konularına değinilen konuşmalar, etkinliğe katılanlar tarafından büyük ilgiyle karşılandı.

Etkinliğin sonunda Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Mutlu Esendemir, Bursa Uludağ Üniversitesi Araştırma Görevlisi Azize Malay'a günün anısına bir hediye takdim etti.



KAYNAK: İGF HABER AJANSI

Follow Us