
Antalya'da 300 Kilo Usulsüz Et Ele Geçti
Antalya'da 300 Kilogram Usulsüz Et Elde Edildi Antalya Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin...
Sivas, kültür ve sanatın nabzının attığı bir festivale ev sahipliği yapıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Sivas Valiliği, Sivas Belediyesi ve Kültürel Miras Diplomasisi Derneği işbirliğiyle düzenlediği “Sivas Yaşayan Miras Festivali”, geleneksel el sanatlarını ve kültürel mirasımızı gelecek nesillere taşımayı hedefliyor. Festival, Sivaslı sanatseverlerin yoğun ilgisiyle 3 gün boyunca devam ediyor ve unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının yeniden keşfedilmesine vesile oluyor.
Yaşayan Mirası Geleceğe Taşımak
Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürlüğü katkılarıyla gerçekleştirilen festival, ziyaretçilerine unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarını yakından deneyimleme fırsatı sunuyor. Canlı atölyeler, etkileyici sergiler, nefes kesen konserler, göz alıcı gösteriler ve usta sanatçılarla keyifli söyleşiler, festivalin zengin programını oluşturuyor. Bu üç günlük etkinlik, ziyaretçilerin sadece izleyici olarak kalmasını değil, el sanatlarının inceliklerini keşfederek, yaşayan miras unsurlarıyla birebir etkileşime geçmesini amaçlıyor.
Genç Âşıklar Şöleni: Ustalara Saygı
Festival kapsamında, Türkiye'de ilk kez düzenlenen "Ustalara Saygı" temalı Genç Âşıklar Şöleni de büyük bir ilgiyle karşılandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na kayıtlı genç âşıkların desteklenmesi ve tanıtılması amacıyla gerçekleştirilen şölen, Muhsin Yazıcıoğlu Kültür Merkezi'nde gerçekleşti. Sivas Valisi Dr. Yılmaz Şimşek, Sivas Belediye Başkanı Dr. Adem Uzun, AK Parti Sivas Milletvekili Rukiye Genç Toy ve çok sayıda Sivaslı sanatsever, bu özel geceye şahitlik etti.
Genç âşıklar, güzel şiirleri, birbirleriyle olan keyifli atışmaları ve usta şairlerin eserlerini yorumlayarak izleyicileri büyüledi. "Ustalara Saygı" temasıyla düzenlenen gecede, Âşık Veysel'in anısına, ünlü sanatçı Uğur Işılak, "Uzun İnce Bir Yoldayım" eserini seslendirerek geceye damgasını vurdu. Işılak'ın Türk Halk Müziği'nin sevilen diğer eserlerini de seslendirdiği program, yoğun bir ilgiyle izlendi.
Zengin Bir El Sanatları Yelpazesi
Sivas Yaşayan Miras Festivali, birçok farklı el sanatını sergileyen stantlara ev sahipliği yapıyor. Bıçakçılık, ahşap oyuncak yapımı, ahşap oymacılığı, deri işlemeciliği, yemenicilik, çalgı yapımı (ney), bakır süsleme, zihgir yapımı, geleneksel giysili bebek yapımı, sepet örücülüğü, ahşap baskı/yazmacılık, mozaik, keşan dokumacılığı, ipek dokumacılığı, keçecilik, iğne oyası, kazaziye, mücevher sadekârlığı, baston yapımı, cam üfleme, çarpana dokuma, naht, filografi gibi çok çeşitli sanat dallarında eserlerini sergileyen sanatçılar, Muhsin Yazıcıoğlu Kültür Merkezi'nde ziyaretçilerle buluşuyor.
Ayrıca, ebru, tezhip, hüsn-i hat ve şükûfe gibi Türk süsleme sanatlarına ait eserlerin yer aldığı sergiler ve çocuklara yönelik Karagöz ve kukla gösterileri ve atölye çalışmaları da festivalin programında yer alıyor. Sivas’ın kültürel ve sanatsal zenginliğine önemli bir katkı sağlayan festival, 13 Nisan 2025 tarihine kadar ziyaretçilerini Muhsin Yazıcıoğlu Kültür Merkezi'nde ağırlamaya devam edecek.