
İzmir'de Akıllı Kavşaklar Trafiği Akıllandırıyor
İzmir'de Akıllı Trafik Yönetimiyle Trafik Akışı Optimize Ediliyor İzmir Büyükşehir Belediyesi,...
Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ), iklim değişikliğinin Bursa’daki etkilerini azaltmak amacıyla TÜBİTAK destekli çığır açıcı bir projeye imza attı. Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü’nden Araştırma Görevlisi Onur Aksoy liderliğindeki proje, kentin yeşil alanlarının serinleme kapasitesini ve yapı malzemelerinin ısıyı artırıcı etkisini bilimsel verilerle ortaya koymayı hedefliyor. Projenin önemi, Bursa’nın sıcak hava dalgalarına karşı direncini artırmak ve kent sakinleri için daha konforlu yaşam alanları yaratmak konusunda yatıyor.
Proje kapsamında, Bursa'nın çeşitli noktalarında kapsamlı bir veri toplama çalışması yürütülüyor. Bitkilendirilen ve bitkilendirilmeyen alanlar, farklı bitki türlerinin serinletme etkisi, bina gölgelerinin sıcaklık üzerindeki etkisi, 15 farklı döşeme malzemesinin ısıyı tutma veya yansıtma oranı ve otopark alanlarının sıcaklık değerleri hassas ölçüm cihazlarıyla kaydediliyor. Bu kapsamlı veri seti, hangi bitki türlerinin en etkili serinlemeyi sağladığını, hangi malzemelerin sıcaklığı artırdığını ve bunların kentsel ısı adası etkisine olan katkısını net bir şekilde ortaya koyacak. Elde edilecek sonuçlar, gelecekteki kent planlamasında ve peyzaj düzenlemelerinde bilimsel verilere dayalı kararlar alınmasını sağlayacak.
Bioklimatik Mekanlar Hedefte
Proje yürütücüsü Onur Aksoy, çalışmanın Bursa'nın açık yeşil alanlarında gerçekleştirileceğini ve elde edilen verilerin kentin iklim direncini artırmaya yönelik stratejik kararlar alınmasını sağlayacağını vurguladı. Aksoy, “Amaç, Bursa'da bioklimatik konforlu mekânlar oluşturmak. Gri altyapıda kullanılacak döşeme malzemelerinin serinletme etkisini artırmayı ve mavi altyapıya (su kaynakları) katkı sağlayarak kentsel ısı adası etkisini azaltmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu. Bu sayede, Bursa'nın sürdürülebilir ve iklim dostu bir kent haline dönüşümü için önemli bir adım atılmış olacak.
BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar ise proje ekibini tebrik ederek, üniversitenin, ülkenin ve Bursa’nın sorunlarına çözüm üretmeye yönelik çalışmalarına devam ettiğini belirtti. Çağlar, “Akademisyenlerimiz, bilimsel çalışmalar ile Bursa ve ülkemizin karşılaştığı sorunlara inovatif çözümler sunuyor. Bu proje, iklim değişikliğine karşı önemli bir adım olup, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir çevre bırakmak için büyük bir katkı sağlayacaktır” diyerek projenin önemini vurguladı.