Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Orman Fakültesi'nden yapılan açıklamaya göre, TİBİTAK 1002-A programı kapsamında desteklenen bir proje ile doğal ve uzun ömürlü ambalaj çözümleri geliştirilmesi hedefleniyor. Proje, iğne yapraklı ağaçlardan elde edilen kolofan maddesini kullanarak biyobozunur ambalaj filmleri üretmeyi amaçlıyor.
Proje kapsamında, ham halde kırılgan olan kolofan, çeşitli yöntemlerle modifiye edilerek daha dayanıklı ve uzun ömürlü hale getirilecek. Bu sayede yüksek oksidasyon direncine ve termal kararlılığa sahip, çevre dostu ve kısa sürede doğada çözünebilen ambalaj filmleri üretilecek. Geliştirilecek filmler, ambalaj içindeki ürünün raf ömrünü uzatırken, Türkiye'nin kolofan ithalatını azaltmasına da katkıda bulunacak. Proje, aynı zamanda enerji ve maliyet tasarrufu sağlamayı hedefliyor.
Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü doktora öğrencisi Merve Genç yürütücülüğünde sürdürülen ve TÜBİTAK 1002-A programı kapsamında desteklenen proje, polimerize kolofan kullanılarak biyobozunur ambalaj filmleri geliştirmeyi hedefliyor. Projede, karaçam, kızılçam ve sarıçam gibi iğne yapraklı ağaçlardan elde edilen kolofan, çeşitli yöntemlerle modifiye edilerek dayanıklı ve uzun ömürlü biyobozunur ambalaj filmleri haline getirilecek. Bu sayede, yüksek oksidasyon direncine ve termal kararlılığa sahip, doğada kısa sürede çözünebilen ve çevreye zarar vermeyen ambalajlar üretilmesi amaçlanıyor. Projenin danışmanı Prof. Dr. Murat Ertaş, araştırmacısı ise Doç. Dr. Ömür Aras. Proje, ambalaj içindeki ürünün raf ömrünü uzatırken, aynı zamanda Türkiye'nin kolofan ithalatını azaltmaya ve yerli ham madde kullanımını artırmaya katkıda bulunmayı hedefliyor. 2023 yılında Türkiye'nin 28 bin tondan fazla kolofan ve türevi ithal ederek yaklaşık 55 milyon dolar ödeme yaptığı göz önüne alındığında, projenin ekonomik açıdan da önemli bir getirisi olacağı öngörülüyor.